Casa Calero

Located on the slopes of the Tepozteco range of hills, this house explores the relationship between interior and exterior through the design of a walkway as part of a flexible program. Representing 30% of the built area, this arcade not only connects each interior space but is also adaptable as an extension of each of the modules containing the program for the house’s interior. While the roof ridge maintains the same level throughout the project, the floor level adapts to the site’s uneven terrain, raising the public parts of the program while creating a suitably cozy atmosphere for the two bedrooms. The polished stucco and clay floor tiles seek to blend the project into the landscape and surrounding vegetation.

 

Tepoztlán, Morelos, 2017

227 sqm

Insurgentes 83

This project is based on five premises:

Firstly, the site and its relationship with the city: understanding the area and the current regulations to generate a project that is congruent with its environment.

Secondly, the relationship of the site with its immediate context and in particular with Insurgentes Avenue. The residential use is separated from the street, generating a stepped void that serves as an amenity and is the principal gesture of the façade. This space separates the dwellings from the avenue, giving the retail area an independent character. The separation between the street and the apartments generates a transitional space that inserts the park into the building. A vertical setback enables landscaped exterior spaces, and extends along the façade forming a green wall. As the heart of the project, El Retiro is a point of encounter, entertainment, play, and relaxation.

Thirdly, the uses are understood as complementary and, far from impacting on each other, serve to leverage value. The long frontage onto the avenue of the retail space is enhanced by the monumental gesture of the main façade; above, a majestic space connects the amenities program, giving privacy to the residential space and endowing life within the building with fluidity.

Fourthly, this project’s success is based on understanding its users’ lifestyle. Who is the target user, and what interests them?

As its fifth and final premise, the tower carefully examines how to achieve maximum efficiency, both in square meters of construction and in parking lots, in areas of horizontal and vertical circulation.

 

Colonia San Rafael, Ciudad de México, 2017

13,365 sqm

Oriente 255

Agrícola Oriental, Ciudad de México, 2019

2,000 m2