Insurgentes 83

This project is based on five premises:

Firstly, the site and its relationship with the city: understanding the area and the current regulations to generate a project that is congruent with its environment.

Secondly, the relationship of the site with its immediate context and in particular with Insurgentes Avenue. The residential use is separated from the street, generating a stepped void that serves as an amenity and is the principal gesture of the façade. This space separates the dwellings from the avenue, giving the retail area an independent character. The separation between the street and the apartments generates a transitional space that inserts the park into the building. A vertical setback enables landscaped exterior spaces, and extends along the façade forming a green wall. As the heart of the project, El Retiro is a point of encounter, entertainment, play, and relaxation.

Thirdly, the uses are understood as complementary and, far from impacting on each other, serve to leverage value. The long frontage onto the avenue of the retail space is enhanced by the monumental gesture of the main façade; above, a majestic space connects the amenities program, giving privacy to the residential space and endowing life within the building with fluidity.

Fourthly, this project’s success is based on understanding its users’ lifestyle. Who is the target user, and what interests them?

As its fifth and final premise, the tower carefully examines how to achieve maximum efficiency, both in square meters of construction and in parking lots, in areas of horizontal and vertical circulation.

 

Colonia San Rafael, Ciudad de México, 2017

13,365 sqm

Oriente 255

Agrícola Oriental, Ciudad de México, 2019

2,000 m2

 

Plan Reserva Las Rocas

The project comprises four, single-family dwellings in La Peña, Valle de Bravo. Due to the context, the vegetation and the very rugged topography, the proposal divided the program into independent volumes that freely adapt to the unique characteristics of its location. These autonomous and staggered volumes acquire proportions and heights that generate a relationship with their immediate surroundings. The differences in plan and section pay maximum respect to the existing site, and the outdoor terraces act as extensions that complete the whole. A rear corridor links each of these rooms on different levels and, being open to the south, heats the house, generates different environments along its course and opens up twin views that connect the project to the local landscape. The materials used for the volumes are simple and limited, and seek to highlight the colors, tones, and textures of the unbuilt space.

 

Valle de Bravo, Estado de México, 2017

1,800 sqm